Corona Maatregelen – voor Masseurs


Update 25 februari 2022: 
Alle massages kunnen weer gegeven worden, we adviseren nog wel met in achtneming van de algemene hygiënemaatregelen:
– De gezondheidscheck handhaven.
– Waar nodig gepaste afstand, de 1,5 meter is geen noodzaak meer.
– Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht. Wel vragen we iedereen een mondkapje bij zich te hebben, uit respect voor de eventuele privé-omstandigheden van de masseur/cliënt!

——————————————————————————————————-
Denk na, denk om elkaar, zorg voor elkaar en voor jezelf en blijf gezond!
En: … heb je klachten: laat je testen, en blijf thuis!

Update 23-2-2021:
Onze gezamenlijke inzet heeft gewerkt! Contactberoepen … masseurs mogen vanaf woensdag 3 maart 2021 weer aan de slag!
Let op: de avondklok blijft nog wel en houd je aan NBSM-leidraad!

Update 22-2-2021: Wij mogen niet vergeten worden!

Afgelopen weekend waren er berichten over het feit dat de kappers per 3 maart hun deuren weer mogen openen. Op dit moment is niet bekend of dit ook geldt voor andere contactberoepen zoals de masseurs. Wij mogen niet vergeten worden! Daarom hebben wij – NGS Sport- en Wellnessmassage in samenwerking met NBSM en BVS (Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs) – nogmaals bij onze contacten door middel van o.a. een brief in Den-Haag aan gegeven dat de masseurs werken volgens de NGS- en NBSM-leidraad. 
De masseur kan aan de hand van de leidraad op een veilige en verantwoorde manier vandaag nog aan het werk. Wij zijn er klaar voor!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de kapper werkt de masseur 1-op1 en zijn er geen andere mensen in de praktijkruimte aanwezig. Daarnaast hebben wij een grote rol in het fysiek en mentaal gezond houden van mensen!

Morgenavond (dinsdag 23-02) staat er een persconferentie gepland en zal meer duidelijk worden over de maatregelen vanaf 3 maart. In ieder geval ligt er al een brief klaar voor het geval er onderscheid gemaakt gaat worden bij het openen van contactberoepen. Wij blijven strijden en houden jullie op de hoogte.

Update 15-12-2020: 
Naar aanleiding van de persconferentie van maandagavond 14 december, zullen helaas per 15 december 2020 tot 19 januari 2021 de deuren van de massagepraktijken gesloten moeten zijn!
We hopen dat iedereen er goed om denkt in ieders eigen omgeving en we allemaal in goede gezondheid hier doorheen kunnen komen en met z’n allen het virus de baas worden!
We gaan de komende dagen hard aan het werk om contact op te nemen met de RIVM etc. om de masseurs, uiteraard veilig en volgens het bestaande protocol, zo spoedig mogelijk hun massages te kunnen laten hervatten! Er zijn namelijk veel mensen ook in de zorg, die de massages nodig hebben om hun beroep goed uit te kunnen blijven oefenen, maar ook mensen die psychisch problemen hebben door het Covid-19, missen de massages enorm.

Update 1-12-2020: 
per 1 december is iedereen verplicht om in openbare ruimten een mondkapje te dragen. Dit houd in dat bij binnenkomst in de hal van uw praktijkruimte een mondkapje verplicht is. Verder dient zowel de masseur als de cliënt binnen de 1,5 meter regel, dus bij de uitvoering van massage en verzorging, een mondkapje te dragen. Het uitgebreide handenhygiëne protocol blijft daarnaast van kracht, evenals gezondheidscheck, registratie en alle andere maatregelen vermeld in het onderstaande protocol.

Update 14-10-2020:
* Mondkapjes: Ondanks dat de wet nog niet aangepast is, adviseren wij om iedereen die zich in de openbare ruimte beweegt een mondkapje op te zetten. Bij de uitvoering van de massage/behandeling is ook het advies om een mondkapje te dragen, zowel masseur als cliënt.
* Qua sluitingstijd: de sluitingstijd van 20.00 uur voor detailhandel, geldt NIET voor contactberoepen. Dus hierin veranderd voor u als masseur niets.

Update 29-9-2020:
Er is een registratieplicht van cliënten die in uw massagepraktijk komen: naam, emailadres en telefoonnummer en de dag en tijd dat de cliënt aanwezig is. Dit zal voor de meeste masseurs niet echt een aanpassing geven, omdat de meeste masseurs altijd al de cliënten registreerden.

Update 10-5-2020
Contactberoepen … masseurs mogen vanaf maandag 11 mei 2020 weer aan de slag!

Basisregels voor iedereen

  • Was uw handen
    • 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen
    • Voordat u naar buiten gaat, als u weer thuis komt, als u uw neus heeft gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
    • Was daarna uw handen
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
    • Dit geldt voor iedereen op straat, in winkels en op het werk als u een vitale functie heeft. Maar niet thuis en ook niet op straat als het mensen zijn uit uw gezin of huishouden.
    • Door 1,5 meter afstand te houden is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukte. Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: ga weg.
    • Blijf in de buurt van huis. Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets.
    • Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt niet anders kan.
    • Waar thuiswerken niet mogelijk is, spreiden werkgevers de werktijden

Veilig werken bij contactberoepen

Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Contactberoepen zijn beroepen waar er vaak en direct contact met anderen is binnen een afstand van 1,5 meter. Uiteraard moeten de mensen in deze beroepen zo veilig mogelijk kunnen werken en ook moet het voor cliënten veilig zijn.

Hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck zijn de basis
Om er voor te zorgen dat je als ondernemer/masseur veilig kan werken, is het belangrijk dat je de adviezen opvolgt:

  • Volg de hygiënemaatregelen nauwkeurig op. Was je handen regelmatig met water en zeep, zit met je handen niet aan je gezicht, schud geen handen en hoest of nies in je elleboog.
  • Het is vanaf nu nodig om een gezondheidscheck te doen bij jezelf en bij je cliënten. Met een gezondheidscheck bedoelen we dat je voor het aangaan van de dienstverlening altijd checkt of jij gezond bent en of de cliënt geen klachten heeft die passend zijn bij het nieuwe coronavirus.
  • Voordat een afspraak met een cliënt plaatsvindt, moet je aan diegene een aantal vragen stellen (zie hieronder de vragen). Als één van deze vragen met ja wordt beantwoord, maak dan geen afspraak of annuleer de afspraak.
  • Als je als cliënt gezondheidsklachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten, koorts en/of benauwdheid, dan blijf je thuis om uit te zieken.
  • Als je als masseur gezondheidsklachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten, koorts en/of benauwdheid, dan blijf je thuis om uit te zieken en kun je niet werken. Als je gedurende de werkdag klachten ontwikkelt, stop je met werken en ga je direct naar huis.
  • Als je als masseur tot één van de risicogroepen behoort, maak dan zelf de afweging of het medisch verantwoord is dat je kan werken. In overleg met de bedrijfsarts moet de afweging worden gemaakt  of en welke werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd en moet je de mogelijkheid krijgen werk nog niet te hervatten/andere werkzaamheden op te pakken.

Vragen voor de gezondheidscheck: wanneer één van onderstaande vragen met JA wordt beantwoord, mag de masseur niet komen werken of de cliënt mag niet naar de afspraak komen.
Het werk of de afspraak moet worden uitgesteld totdat op elke vraag NEE geantwoord kan worden
:

  1. Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid en/of koorts (vanaf 38 graden Celsius)?
  2. Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
  4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
  5. Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Persoonlijke beschermingsmiddelen niet nodig
Als je als ondernemer/masseur de gezondheidscheck goed doet én als de cliënt zich daar ook aan houdt, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen niet nodig. Het dragen van bijvoorbeeld een mondneusmaskers, schort of wegwerphandschoenen is niet nodig. Dat komt omdat het advies is om al bij milde klachten thuis te blijven. En om anderhalve meter afstand te houden, geen handen te schudden en vaak de handen te wassen. Deze hygiëneadviezen blijven belangrijk. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ook niet nodig voor paramedici, maar er is één uitzondering: als de paramedische zorgverlening niet is uit te stellen en spoedzorg noodzakelijk is én als de cliënt ’ja’ op 1 van bovenstaande vragen heeft geantwoord. In dat geval gebruikt de paramedische zorgverlener wel persoonlijke beschermingsmiddelen conform de richtlijn van de betreffende branchevereniging.

Testbeleid
Als je in één van de contactberoepen werkzaam bent, is het mogelijk om laagdrempelig getest te worden op COVID-19. Je moet dan gezondheidsklachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts. Dit kan gedaan worden in overleg met de bedrijfsarts, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of huisarts.
Een persoon met klachten moet vanaf het moment dat de klachten ontstaan totdat de testuitslag bekend is, thuisblijven. Als je positief getest wordt, blijf dan ten minste 7 dagen thuis om uit te zieken. Als je daarna ook nog ten minste 24 uur klachtenvrij bent kun je weer aan het werk.

Werkplekinrichting en schoonmaak
Het advies is om de ruimtes waar cliëntcontact is te scheiden van ruimtes waar masseurs administratiewerk doen of waar zij zich omkleden of pauze houden. Daarmee worden het aantal personen in één ruimte zoveel mogelijk beperkt. Het is daarbij belangrijk dat masseurs 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Ook is het van belang dat de werkplek goed schoon wordt gehouden. Maak de ruimte, meubilair en materialen regelmatig schoon. Houd daarbij rekening met aanvullende maatregelen op hygiëne of schoonmaak vanuit richtlijnen, kwaliteitseisen of wetgeving vanuit de branche of beroepsgroep.

Aanvullende maatregelen binnen beroepsgroepen

Voor de ondernemer/masseur hebben we richtlijnen gemaakt met aanvullende maatregelen. Naast specifieke COVID-19 maatregelen kan er ook sprake zijn van al bestaande en misschien strengere maatregelen vanuit de richtlijnen, kwaliteitsnormen of wetgeving voor je branche of beroepsgroep. Deze bestaande richtlijnen blijven uiteraard ook gelden.

Richtlijnen & maatregelen:

Gezondheidscheck en ontvangst cliënten

  • Doe een gezondheidscheck bij cliënten. Zie vragen hierboven.
  • Ondernemers/masseurs met gezondheidsklachten kunnen laagdrempelig getest worden via de bedrijfsarts, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en huisarts.
  • Werk alleen op afspraak
  • Stuur schriftelijke/digitale instructies mee met afspraakbevestiging
  • Geef de cliënt instructies om bij klachten niet te komen
  • Geef bij de cliënt aan dat hij/zij bij voorkeur alleen komt
  • Houd het consult zo kort mogelijk en bewaar zoveel afstand als mogelijk
  • Was handen met water en zeep bij aankomst
  • Geef elkaar geen hand
  • Geef instructies over afstand houden tot andere cliënten
  • Laat iemand eerst naar buiten voordat je zelf naar binnen gaat

Beperken van het aantal aanwezige cliënten/masseurs

  • Beperk het aantal personen in één ruimte zoveel als mogelijk
  • Houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand tot anderen
  • Gebruik ruimtes waarbij er altijd 1,5 meter afstand tussen personen kan worden gehouden.
  • Zorg voor een planning zodat er altijd zo min mogelijk contact tussen cliënten/personen is.
  • Als er geen wachtruimte beschikbaar is waarbij 1,5 meter afstand gehouden kan worden, pas dan deurbeleid toe. Cliënten wachten dan bijvoorbeeld buiten of in de auto.

Werkplekinrichting en schoonmaak

  • Scheid de ruimtes waar cliëntcontact is van ruimtes waar administratiewerk wordt gedaan of waar masseurs omkleden of pauze houden.
  • Pas de algemene hygiënerichtlijnen voor professionals toe. Houd ook rekening met aanvullende maatregelen op hygiëne of schoonmaak vanuit richtlijnen, kwaliteitseisen of wetgeving vanuit de branche of beroepsgroep.
  • Ventileer ruimtes waar cliënten komen zo veel als mogelijk door bijvoorbeeld de ramen te openen.
  • Zorg voor een fysieke (kunststof) barrière. Bijvoorbeeld bij de balie of receptie wanneer de 1,5 meter afstand niet haalbaar is. Er is weliswaar weinig bewijs voor de effectiviteit, maar het kan de blootstelling aan hoest- of niesdruppels van cliënten verminderen.
  • Haal koffie-/watervoorziening, speelgoed of tijdschriften in de wachtkamer weg
  • Maak vaste looproutes
  • Geef cliënten geen toegang tot privéruimtes, keuken, omkleedruimte of kantoor
  • Zorg dat cliënten bij binnenkomst de handen met water en zeep wassen.
  • Zorg voor voldoende (hand)zeep voor de cliënten en papieren handdoekjes.
  • Maak deurklinken (waarmee cliënten wel in aanraking komen) meerdere keren per dag schoon.
  • Maak regelmatig de stoelen, leuningen, deurklinken en tafels in de wachtkamers en het toilet schoon. Minimaal 1 keer per dag.
  • Maak na ieder cliëntcontact de materialen, instrumenten en meubilair in de behandelruimtes schoon die in contact zijn geweest met de handen, huid of lichaamsvloeistoffen van de cliënt (bijvoorbeeld stoel, oefenmateriaal en massagetafel).
  • Maak na iedere werkdag de hele behandelruimte schoon.
  • Gooi na gebruik wegwerpvoorwerpen en materialen op de reguliere wijze weg (volgens de geldende beroepsrichtlijnen).

Voorkom besmetting

  • Het risico dat de masseur zelf ziek wordt door een besmettelijke cliënt.
  • Het risico dat een masseur cliënten besmet.
  • Een masseur die tot één van de risicogroepen behoort, moet zelf een afweging maken of het werken medisch verantwoord is voor de eigen gezondheid. In overleg met de bedrijfsarts moet de afweging worden gemaakt of en welke werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd en de werknemer moet de mogelijkheid krijgen werk nog niet te hervatten/andere werkzaamheden op te pakken.
  • Uitgangspunt is een nauwkeurige gezondheidscheck door masseur en cliënt.
  • Personen/cliënten met een verhoogde kans op ernstig beloop moeten afwegen of zij wel gemasseerd/behandeld willen worden.

Persoonlijke beschermingsmaatregelen niet nodig
De gangbare hygiëne- en infectiepreventieprotocollen van de branches zijn leidend.
Richtlijnen beroepsgroep leidend.
Een nauwkeurige gezondheidscheck en hand- hoest- en nieshygiëne volstaat.

Kwetsbare cliënten

  • Cliënten met een verhoogde kans op ernstig beloop van COVID-19 kunnen, net als overige cliënten geholpen/behandeld worden mits er sprake is van nauwkeurige gezondheidscheck, deze is van extra belang.
  • Door een goede gezondheidscheck (door cliënt én masseur) en het nemen van de verder beschreven maatregelen, is geen extra persoonlijke bescherming zoals mondneusmasker, schort of handschoenen nodig.
  • De risicogroep wordt grotendeels al beschermd via de gezondheidscheck, hygiënemaatregelen en gangbare protocollen. De branche maakt hierop, eventueel met een bedrijfsarts en arbeidshygiënist, beleid zodat de dienstverlening met name ook voor deze kwetsbare groep en binnen 1,5 meter zo veilig mogelijk verloopt.

Risicogroepen
Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden als ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus dan anderen. Dat komt doordat de natuurlijke afweer van het lichaam bij mensen op leeftijd en bij mensen die een ziekte hebben vaak lager is.
Bekijk wie tot de risicogroepen behoren, de adviezen en over huisgenoten van kwetsbare mensen, de update van de RIVM